Sdílet na Facebooku

Jídlo a pití na Korsice – aneb gurmáni těšte se

Korsika je typická nejenom svými přírodními a historickými památkami nebo krásnými plážemi, ale stejně jako Francouzi si i Korsičané hodně potrpí na dobré jídlo a pití. Bez nadsázky se tak dají označit za opravdové gurmány. Což můžete pozorovat i vy na vlastní kůži, až se dostanete na Korsiku. Přesně v půl jedné po polední nastává ve všech městech menší dopravní špička – to ostrované jedou domů nebo do restaurace na oběd, který se většinou sestává ze třech chodů. Kvalita oběda se pak následně stává předmětem zapálených diskusí po celé následující odpoledne.


Jak tedy ono pověstné jídlo vypadá? Například Plat du jour, je jedním z typických regionálních pokrmů, který může být sice součástí menu fixe. Korsika, stejně jako Francie, podává veškeré saláty (někdy i zeleninu) odděleně od hlavního jídla, a na konci oběda i večeře vám bude nabídnuta káva (za kterou je nutno také zaplatit). Vaši korsičtí hostitelé vám mohou nabídnout jako pozornost podniku skleničku eau de vie, místní kořalky. Důležité upozornění je, že ryby jsou prodávány podle váhy – uvedená cena v jídelníčku představuje tedy cenu za 100 g, proto je lepší se informovat předem, na kolik vás přijde celý kus.

Zajímavostí je, že na rozdíl od většiny středomořských zemí se může Korsika pochlubit širokým výběrem tradičních dezertů. Většinu z nich tvoří korpus z mléka a vajec (např. fiadone, zákusek s tvarohem), jenž Korsičané s oblibou máčejí do alkoholu a flambují. V honosnějších Korsických restauracích a kvalitních patisseriích si můžete objednat beignets, koblížky z kaštanové mouky často plněné ovčím sýrem (brocciu).

Návštěva Korsické restaurace, kavárny, hospůdky, cukrárny, prostě kdekoliv se podávají tradiční místní pokrmy je tak opravdu unikátním zážitkem, který byste si rozhodně při návštěvě ostrova neměli nechat ujít. Vězte, že vaše dovolená, tak rázem získá další příchuť a exotické vůně.

Komentáře jsou uzavřeny.